Press - Media - News

 

LIBELLE Magazine


BANFF 2015


KBF - Royal Climbing Magazine


KUL LEUVEN
PRESS EVEREST

PRESS MAKALU
FAR OUT Magazine

 

Het laatste nieuws - ELEWIJT 04/04/2015 - 03u06


BERGBEKLIMSTER UIT ELEWIJT WIL BERG VAN 8.463 METER KLEIN KRIJGEN
Sofie eerste Belg op top Makalu?


Sofie Lenaerts is na anderhalf jaar hard werken helemaal klaar voor de Makalu. - Foto Lukas

Sofie Lenaerts (39) uit Elewijt begint morgen met vijf andere bergbeklimmers aan een ontzettend zware expeditie. Het zestal wil de Makalu, een berg van 8.463 meter in het Himalayagebergte, klein krijgen. Lukt hen dat, dan zijn ze de eerste Belgen die op de top van de op vier na hoogste berg staan.

ROBBY DIERICKX

Haar zakken zijn gepakt, mentaal en fysiek heeft ze zich anderhalf jaar uitstekend voorbereid met medebergbeklimmer Stef Maginelle en de nodige portie wilskracht heeft ze ook mee: morgen stapt Sofie Lenaerts (39) uit Elewijt met volle moed op het vliegtuig richting Nepal, waar ze de Makalu klein gaat proberen te krijgen. Dit jaar wordt de zestigste verjaardag gevierd van de eerste beklimming van de berg, met haar 8.463 meter de vijfde hoogste ter wereld. Dat de berg, die naast de Mount Everest ligt, 'de vrees' is van heel wat bergbeklimmers bewijzen de statistieken. Van de bijna vierhonderd pogingen die er tot nog toe geweest zijn, slaagden slechts enkelen erin om de top te bereiken. Ook drie landgenoten die de driekleur bovenaan de Makalu wilden planten, kwamen van een kale reis terug naar ons land. "Daar hopen we nu verandering in te brengen", zegt Sofie Lenaerts. "De driekleur hebben we in ieder geval mee (lacht)."

Anderhalf jaar getraind

Met de Makalu is Sofie echter niet aan haar proefstuk toe wat de beklimming van een 8.000'er betreft. Twee jaar geleden probeerde ze in Pakistan al een berg van meer dan 8.000 meter hoog te beklimmen, maar het slechte weer gooide roet in het eten. "Ik strandde op 7.500 meter", klinkt het. "Toen ik opnieuw thuis kwam, wist ik meteen dat ik het hier niet bij zou laten. Daarom heb ik deze expeditie naar de Makalu mee georganiseerd. Eén van de andere organisatoren, Jean-Luc Fohal, probeerde de berg in 2008 al eens te beklimmen, maar hij moest de expeditie vroegtijdig afbreken. Nu hebben we anderhalf jaar hard getraind om ons doel te bereiken. Zowel mentaal als fysiek zijn we klaar. Het mentale gedeelte is ook van groot belang, want een berg beklimmen doe je voor vijftig procent met je hoofd."

25 graden onder nul

Morgen, zondag, stapt het zestal op het vliegtuig, terwijl de echte expeditie midden volgende week start. "In zeven dagen tijd zullen we van aan de voet van de berg tot aan het basiskamp op 5.600 meter hoogte trekken", legt Sofie uit. "Pas nadien wordt er echt geklommen. We hopen midden mei de top te kunnen bereiken. Of we zullen slagen, hangt van veel factoren af. Zo kan het weer ook een grote rol spelen. De trektocht zal aanvankelijk wel nog in tropische temperaturen starten, maar tijdens het klimmen kan de temperatuur tot -25 graden Celsius zakken. Dat begint uiteraard te wegen."

'Het moét lukken'

Dat de uitdaging enorm groot zal zijn, beseft Sofie maar al te goed. Toch vat ze het loodzware avontuur met volle moed aan. "Bij mijn vorige poging om een 8.000'er klein te krijgen, vertrok ik met het idee dat ik mijn best zou doen en dat ik wel zou zien waar ik zou stranden. Nu is het anders, want deze keer moet het echt lukken. We willen de driekleur absoluut bovenaan de Makalu planten. Niet alleen voor onszelf maar ook om onze sponsors te bedanken. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn, want zo'n expeditie betekent een flinke hap uit onze spaarrekening."

Wie het avontuur van het zestal van dag tot dag wil volgen, kan dat doen via de website www.maka lu2015expedition.com/ of via
www.facebook.com/Makalu2015expedition.

het laatste nieuws - ELEWIJT 11/05/2015

KLIMMERS OVERLEVEN AARDBEVING IN NEPAL MAAR ZIJN TOCH ONTGOOCHELD

"Twee jaar voorbereiding voor niks"

Sofie Lenaerts uit Elewijt wil absoluut nog eens terugkeren naar Nepal. - Lukas
Als eerste Belgen ooit de 8.463 meter hoge Makalu beklimmen. Met die missie trok Sofie Lenaerts uit Elewijt samen met vijf andere expeditieleden naar Nepal. Maar door de zware aardbeving werd de berg niet beklommen en kwamen Sofie en co slechts met de schrik vrij. Zaterdag landde het team op Zaventem en werden ze uitbundig verwelkomd door vrienden en familie. Al woog de ontgoocheling na twee jaar intensief voorbereiden wel zichtbaar door.


Het laatste nieuws 28 maart 2015
Nieuwsblad 04 april 2015

Sofie Lenaerts gaat mythische Makalu-top beklimmenSofie Lenaerts tracht volgende maand de Makalu te bedwingen.
Sofie Lenaerts uit Elewijt zit in de laatste rechte lijn naar de grootste uitdaging van haar leven. Samen met vijf andere avonturiers vertrekt ze dit weekend richting het Himalaya-gebergte om er de Makalu te bedwingen. Dat deed nog geen enkele landgenoot haar voor. ‘Ook mentaal moet je je voorbereiden. De klim is loodzwaar en er komen meermaals stemmetjes opduiken die je vragen waarom je dit in godsnaam doet.’


Nieuwsblad 26 april 2015


Vlaamse klimmers ontsnappen aan de doodHet team van Stef Wolput (tweede van links, in het zwart), Koen Verschraegen (in het oranje) en Stef Maginelle (schuin achter Verschraegen), was net op tijd beneden en bleef ongedeerd.

Op Mount Everest vielen op zijn minst achttien doden nadat een lawine, veroorzaakt door de aardbeving, het basiskamp vernielde. Daar waren meer dan duizend bergbeklimmers samengestroomd bij het begin van het klimseizoen. Een Belgisch team dat op expeditie is op de berg Makalu, had meer geluk.

Stef Wolput, Koen Verschraegen, Stef Maginelle, Rudi Bollaert, Sofie Lenaerts en Jean-Luc Fohal hadden net twee dagen en nachten doorgebracht hoog op de berg en waren gistermiddag net terug in hun basiskamp op 5.700 meter toen de aardbeving toesloeg.

‘We waren net begonnen aan onze lunch toen alles begon te trillen’, zegt Stef Maginelle aan de telefoon. ‘Overal rondom ons zagen we lawines. Alles kwam naar beneden: rotsen, sneeuw en ijs. Als je daar tussenzit, dan ben je gezien. Maar we waren net op tijd beneden, dat is ons grote geluk geweest.’

In totaal zitten in Nepal naar schatting zo’n 30.000 buitenlandse toeristen om er rond te trekken of te klimmen in de Himalaya. Gisteren was er dan ook een overvloed aan telefoontjes van bezorgde familieleden. Gevreesd wordt dat ook in de bergen de dodentol nog zal oplopen.

‘Honden huilden en beten elkaar’

Het epicentrum van de aardbeving lag tussen Kathmandu en Pokhara. In die laatste stad was Lut De Jaegher, op stage met studenten van de Gentse Arteveldehogeschool. ‘Ik was met een studente aan het lunchen toen alles begon te schudden. We zijn naar buiten gelopen, de hele straat was aan het schudden. Niet zomaar op en neer, maar in een golvende beweging. We hadden het gevoel dat de aarde zou openbreken, dat we er zouden invallen. Mensen bleven stokstijf staan, vielen flauw of sloegen aan het bidden, honden huilden en beten elkaar.’
RING tv

http://www.ringtv.be/sport/klaar-voor-%C3%A9%C3%A9n-van-de-moeilijkste-bergtoppen-van-de-wereld

http://www.ringtv.be/sport/klaar-voor-%C3%A9%C3%A9n-van-de-moeilijkste-bergtoppen-van-de-wereld

http://www.ringtv.be/sport/klaar-voor-%C3%A9%C3%A9n-van-de-moeilijkste-bergtoppen-van-de-wereld


VTM nieuws 28 maart 2015

 
Nieuwsblad 28 april 2015

Expeditieleden zitten veilig in basiskamp op Makalu

28/04/2015 om 06:59 door Dieter De BeusHet Belgische team blijft nog zeker tot donderdag in het basiskamp. Foto: if

Zemst / Kampenhout -

De leden van de Belgian Makalu 2015 Expedition - met Sofie Lenaerts uit Zemst, Stef Wolput en Stef Maginelle uit Kampenhout in het team - zitten na de aardbeving in Nepal veilig in hun basiskamp. Donderdag beslissen zij of ze de klim afbreken dan wel verder zetten. ‘Blijven zitten is een logische keuze. Honderden klimmers zakken nu terug naar de kleine dorpjes om zo Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, te bereiken. Maar die dorpjes kunnen al die klimmers niet opvangen.’
 
Nieuwsblad 16 juni 2013 
Sofie Lenaerts klaar voor de tweemaal 8000 meter


Ninove - De in Appelterre wonende Sofie Lenaerts, maakt als enige vrouw deel uit van het Gasherbrumteam dat in de laatste rechte lijn zit voor de Belgische expeditie in Pakistan. Dit team wil er twee bergen boven de 8000 meter beklimmen. Voor Sofie komt er nog een uitdaging bovenop : met de parapente naar beneden vliegen.
Sofie Lenaerts heeft er met het team een training opzitten in de Alpen waar ze haar materiaal, een parapente Yeti gesponsord door GIN, heeft kunnen uittesten. Op donderdag 13 juni vloog ze bij het ochtendgloren van de Mont Blanc, met zijn 4810 meter de hoogste berg in deze keten.
‘Het was een ijskoude maar prachtig vlucht van 40 minuten waar ik landde in Chamonix, een kleine 3800 m lager gelegen’, vertelt een gelukkige Sofie. ‘Ik ben letterlijk door de wolken heen van blijheid en ben klaar voor de Gasherbrum II.’
Dinsdag a.s. volgt er nog een laatste trainingssessie voor het team in het inspanningslabo van BLOSO- KU Leuven en op vrijdag 21 juni vertrekken de vijf Vlamingen naar de Karakoram in Pakistan met één doel: de beklimming van twee achtduizenders (Gasherbrum I en II) gedurende één expeditie. Samen met hen vertrekken ook 16 trekkers die de tocht tot het basiskamp zullen volgen.
Tijdens de hele expeditie kan u op de hoogte blijven van de vorderingen van de klimmers. Onder ‘dagboek’ op
www.belgiangasherbrumclimb.org  worden regelmatig berichten vanuit Pakistan gepost en kan u mee de expeditie van Sofie en haar teamleden volgen.

 


Nieuwsblad 06 april 2013

Ervaren klimster wil met parapente naar beneden zweven vanaf 8.000 meter hoogte

Appelterse droomt van stunt op Pakistaanse bergtoppen


Appelterse droomt van stunt op Pakistaanse bergtoppen

Nu traint Sofie Lenaerts nog in de fitnesszaal, begin mei trekt ze naar de Alpen. Foto: vmd

Appelterre-Eichem - Sofie Lenaerts (37) uit Appelterre-Eichem maakt deel uit van de Belgische expeditie Gasherbrum I + II en wil samen met vijf andere Vlamingen in enkele weken tijd de twee gelijknamige bergtoppen in Pakistan, elk meer dan 8.000 meter hoog, beklimmen. Maar daar stopt het niet: ‘Het is de bedoeling om vanaf de top van één van de twee bergen met een parapente solo naar beneden te vliegen.'

Sofie Lenaerts is een ervaren bergbeklimster en heeft ode Aconcagua, de Mont Blanc en vele andere bekende bergtoppen in de vingers en benen. Sofie is de echtgenote van Rudy Van Snick, de eerste Belg ooit die op de top van de Mount Everest stond. Haar man zal overigens deel uitmaken van de bijzondere expeditie naar Pakistan. ‘We zijn met 21 landgenoten: zes klimmers en vijftien mensen die mee trekken tot aan het basiskamp. Rudy is één van die vijftien', vertelt Sofie. ‘De trekking naar het basiskamp zal 23 dagen duren. Voor de beklimming van de twee bergtoppen, trekken we vijftig tot zestig dagen uit.'
De twee bergtoppen, de GI en GII genoemd, zijn respectievelijk 8.068 en 8.035 meter hoog. ‘De GI is de moeilijkste. De GII is gemakkelijker te bedwingen. Deze expeditie is uniek. Geen enkele Belg slaagde er immers in om de twee toppen te beklimmen tijdens een expeditie. Geen enkele Belgische expeditie heeft zich hier ooit aan gewaagd. Er stond ook nog geen enkele Belgische vrouw op de top van de GI. Ik hoop de eerste te zijn.'
Maar de expeditie is ook nog om een andere reden uniek. Sofie heeft een heel eigen doel. ‘Ik neem tijdens de beklimming mijn eigen parapente mee. Het is de bedoeling om vanaf de top van één van de twee bergen met een parapente solo naar beneden te vliegen. Geen enkele vrouw heeft ooit al een dergelijke vlucht vanaf 8.000 meter hoogte ondernomen.'
Sofie is niet alleen een ervaren alpiniste. Ook de parapente heeft geen geheimen voor haar. ‘Zweven met de parapente over gletsjers... iets mooiers is er niet. Rudy heeft in 2003 al van op de top van de Mount Everest al met de parapente naar beneden willen zweven maar dat is niet gelukt.'
‘Ik hoop dan ook in mijn opzet te slagen. Al zal veel afhangen van de weersomstandigheden. Ik hoop dat ik tijdens de expeditie niet voor de keuze geplaatst zal worden: of de top van de bergen halen, of onderweg afhaken om toch de parapentevlucht te kunnen maken. Te grote risico's neem ik niet. Ik zal het lot zeker niet tarten.'
Sofie is al volop bezig met extra trainingen in de fitnesszaal. ‘Begin mei trekken we ook naar de Alpen waar we gaan trainen op zogenaamde mixed routes. Dat zijn routes met vooral rotsen en ijspartijen die we moeten bedwingen. Daar kan ik extra trainen op techniek.' http://nieuws.vtm.be/binnenland/134740-8-belgen-klaar-voor-makalu-expeditie