vrijdag 26 juli 2013

Van Goro II naar Shagring op 4800 m


Deze dag een speciaal moment : eindelijk eens de K2 (Urdu: کے ٹو, Kaitu) 8611 meter hoge bergtop aanschouwen !!  opweg naar Concordia
de Baltorogletsjer (Balti / Urdu: بالتورو گلیشیئر; EngelsBaltoro Glacier) is een grote gletsjer in de Pakistaanse Karakoram. Met een lengte van 62 km is het een van de langste gletsjers buiten de poolgebieden.


De K2 is de op één na hoogste berg ter wereld, na de Mount Everest. De K2 geldt als 'de heilige graal' voor bergbeklimmers en is volgens veel kenners de moeilijkst te beklimmen bergtop ter wereld. De berg heeft een sterftecijfer van 25%, wat zijn bijnaam Killer Mountain verklaart.


Op 2 augustus 2008 kwamen 11 bergbeklimmers om op de K2 na het succesvol beklimmen van deze berg. Het op 1 na grootste klimdrama uit de geschiedenis werd veroorzaakt door een ijslawine die het afdaal- en beklim-touw doorsneed.  De K2 werd nog nooit door een Belg beklommen ....


Broad Peak (BurushaskiFaihan Kangri; ooit benoemd als K3) is 8047 m hoog en daarmee nummer 12 op de lijst der 8000'er bergen.


2de nacht op de Baltorogletsjer op 4800 m


ook de ezels worden lekker ingeduffeld voor een koude nacht


en de dragers kruipen lekker samen