zaterdag 12 januari 2013

Phnom Phenh

We bezochten het Tuol Sleng-museum ook wel het Museum van Volkerenmoord genaamd is in Phnom-Penh in Cambodja. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangenen martelde en vermoordde, Tuol Sleng. In het museum zijn duizenden foto's van slachtoffers van de Rode Khmer samen met een paar voorbeelden van marteltuigen. Wat dit museum vaak een extra drukkend gevoel meegeeft is dat het gevestigd is in een gewoon schoolgebouw.

 mensen werden ondersteboven gehangen met hun hoofd in de waterkruiken


 

niet voor de gevoelige kijker

 
De Rode Khmer (internationaal aangemerkt als Khmer Rouge) was de militaire tak van de Communistische Partij van Democratisch Kampuchea .
 Khmer is de naam van het volk dat Cambodja bewoont. De Rode Khmer is verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 1,7 - 2 miljoen (sommige cijfers spreken van 3 miljoen) mensen (op een bevolking van 7 miljoen) tussen 1975 en 1979 toen de Rode Khmer aan de macht was.
 
De gevangenen werden gefotografeerd en genummerd vooraleer gemarteld te worden voor bekentennisen af te leggen dat ze "de partij" hadden geschaad.
Eenmaal bekend werden ze overgebracht naar de killing fields 

 
 
Pol Pot was van mening dat de stadsmensen terug boer moesten worden en zo de "partij" moesten dienen.  Hierbij werden duizenden mensen gedeporteerd naar het platteland waar ze gedwongen werden om rijst te telen terwijl ze zelf van honger omkwamen.
 

 
gezinnen werden uit elkaar gerukt en wie buitenlandse sympathieën had, vragen stelden of kritiek had, werden geëxecuteerd

 

 als geesten bestaan, dan dwalen ze zeker hier rond.... geketend aan de grond, wachtend op een zekere dood
 


daarna gingen we naar Choeung Ek, ook wel de killing fields of velden des doods geheten. Het is een agrarisch gebied ongeveer 17 km ten zuiden van Phnom-Penh in een boomgaard. Gevangenen van Tuol Sleng werden hiernaartoe gebracht en omgebracht. Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden in te slaan.  Minimaal 20.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979. Choeung Ek was slechts één van de vele killing fields (velden des doods)overal zie je stukken kleding en botten uit de grond steken


 
in het gedenkhuis zijn de opgegraven skeletten opgeborgen als stille getuigen van deze gruwelijke moorden 
zo zag het eruit tijdens de opgravingen


 
 
en het strafste volgt nu :
 
Na de verdrijving van het regime van Pol Pot door de Vietnamezen, hield de Rode Khmer nog jaren stand vanuit de Cambodjaanse jungle.  Ze werden gesteund door China en Thailand, en indirect door de Verenigde Staten die op deze manier Vietnam en zijn Russische bondgenoot wilde uitputten[2]. De communistische ideologie werd radicaal overboord gegooid en de communistische partij ontbonden, in de hoop goodwill bij de bevolking en het buitenland te kweken. De Rode Khmer verloor meer en meer steun en begon in de loop der jaren '90 uiteen te vallen. Verscheidene leiders liepen over en Pol Pot zelf werd door Ta Mok, één van de hogere commandanten, wegens "wanbestuur" gevangengenomen in 1997.
Negen maanden later overleed Pol Pot onder onopgehelderde omstandigheden.
 
De man Pol Pot, verantwoordelijk voor al deze wandaden heeft dus nog 20 jaar rustig verder mogen leven onder het goedkeurend oog van Amerika, China, Rusland en een paar Europese Landen.
 
maar wat wil je... in China en Rusland en joost weet waar nog allemaal op deze aardbol
worden nog altijd mensen gevangen gezet voor dezelfde redenen en gemarteld en vermoord !!!!